Perle la Bacalaureat 2015

300-300Romana este atat de grea pentru unele persoane incat as putea sa cred ca devine o tortura pentru unele persoane sa citeasca aici ceea ce eu vreau sa va aduc la cunostiinta dar dragi iubitori de limba romana am rugamintea sa va luati un calmant pana cititi pentru ca aveti mare nevoie .
Eu am reusit sa iau unu inainte si acum intreb doar : peste cativa ani acesti oameni pot conduce aceasta tara … oare ce se va alege de acest popor ???!!! Nu vreau sa jignesc pe nimeni dar chiar sunt complect intrigat de ceea ce poate debita un creier …

Nu spun ca toti sunt la fel nu vreau sa ii bag pe toti in aceeasi oala dar am puterea sa o spun cu mare tristete ca 50% se gasesc in aceste perle …
Absolvenţii de liceu de la profilul Real au avut la subiectul al III-lea al probei de Limba şi literatura română de caracterizat un personaj dintr-un text narativ aparţinând lui Ion Creangă, Marin Preda sau George Călinescu. Elevii trebuiau să precizeze curentul şi epoca în care se încadrează autorul repectiv, să scrie despre arta construirii personajului. Nu trebuia neglijat nici statutul personal, psihologic, moral al personajului ales. Unul dintre candidaţi a „croit“ o caracterizare cel puţin interesantă a Otiliei, personajul din „Enigma Otiliei“.

„Otilia era o tipă introvertită, pentru că nu avea cont de Facebook, nici Twitter, nu se bucura de avantajele lumii online. Nu avea unde se „spovedi“ în faţa prietenilor din listă şi nu numai. Şi eu am crescut fără părinţi de mică, la fel ca Otilia, îi înţeleg tristeţea.“
Candidatul atinge şi povestea de iubire dintre Otilia şi Felix. „Otilia era un bun psiholog, în sensul că i-a citit gândurile lui Felix. O apreciez pentru că şi-a sacrificat iubirea, pentru a nu-i sta în calea carierei. Şi eu am făcut la fel, când am aflat că iubitul meu vrea să lucreze în Olanda“.
Candidaţii au avut la subiectul al doilea al probei de redactat, după anumite cerinţe, un text argumentativ despre importanţa practicării unui sport la orice vârstă.
Elevii ar fi trebuit să puncteze avantajele mişcării fizice, atât pentru sănătatea fizică, cât şi pentru psihic. Cu alte cuvinte, sportul ajută la oxigenarea creierului, dar îţi dă şi un aplomb, te ajută şi intelectual.
Unul dintre candidaţi a scris pe foaia de examen: „E important să faci sport. Mulţi suntem în pericol să uităm mersul pe jos, sărim în maşină când mergem câţiva metri până la magazin, la sala de sport, la fast-food. Ce mai, am uitat să mai fugim la stadion, în parc, jucăm fotbal pe tabletă “. La cerinţa a treia de la primul subiect, elevii trebuiau să construiască o locuţiune/expresie care să conţină cuvântul „viaţă“.
Unul dintre candidaţi pare să se fi inspirat din viaţa politică a României. „Politic, Ponta şi-a luat viaţa cu operaţia în Turcia“.
Tot la primul punct, elevii au avut de comentat o secvenţă din fragmentul „Trei Generaţii”, scris de Lucia Demetrius:

ŞERBAN: Ai putea să trăieşti lângă mine câţiva ani crunţi de lipsuri, de sărăcie?

RUXANDRA: Toată viaţa!

Unul dintre candidaţi a comentat dialogul dintre cele două personaje prin prisma realităţilor social-economice din România zilelor noastre. „Cum să mai crezi în astfel de răspunsuri siropoase. După ce trăieşti în ţara asta în sărăcie lucie, nu poţi avea tupeul să-ţi întrebi nevasta aşa ceva. Cel mai bine o anunţi că ţi-ai găsit de lucru în Spania, cât câştigi şi de când pleci. Restul sunt romantisme.“
Absolvenţii de la profilul Uman trebuiau să găsească câte un sinonim neologic pentru cuvintele pomeneşte şi trecută. Unul dintre elevi a alunecat spre chirurgia plastică, în sensul că sinonimul dat pentru trecută a fost „reparată cu botox“. Absolvenţii de liceu promovează examenul de Bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au participat la probele de evaluare a competenţelor, au susţinut şi promovat probele scrise cu cel puţin nota 5, iar media la probele scrise ale examenului este de minim 6.

Sursa Adevarul 

Related posts:

Don't be shellfish...Pin on Pinterest100Share on Google+1Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0Share on Facebook31

One comment

  1. Unele dintre asa-zisele perle de la BAC eu cred ca sunt facute de ziare ca sa aiba cititori si sa mai ofere ceva funny.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*