10 motive pentru care copiii nu trebuie sa aiba acces la telefoane si tablete

300-300Chris Rowan, medic terapeut pediatru american, vorbeşte, într-o postare pe blogul său de pe Huffington Post, despre pericolele la care se expun copiii care îşi petrec prea mult timp butonând pe telefoane sau pe tablete.

„Fac apel la părinţi, profesori şi guverne să interzică copiilor sub 12 ani să folosească dispozitive electronice portabile“, scrie el, enumerând 10 motive.

Creşterea rapidă a creierului Între zero şi doi ani, creierul copilului îşi triplează dimensiunea după care continuă să se dezvolte rapid până la vârsta de 21 de ani. Dezvoltarea creierului în acea perioadă de formare este determinată de stimulii din mediul înconjurător sau de lipsa lor.

Stimularea provocată de supra-expunerea la tehnologie (telefoane, internet, tablete sau TV) este asucioată cu deficit de atenţie, întârzieri cognitive, probleme de învăţare, impulsivitate crescută şi o abilitate mai mică de autocontrol.

Dezvoltare întârziată Folosirea tehnologiei restricţionează mişcare, lucru care poate duce la o dezvoltare întârziată, notează Chris Rowan. Unu din trei copii intră acum în sistemul educaţional cu astfel de probleme care le afectează rezultatele academice. Mişcarea îmbunătăţeşte atenţia şi abilitatea de a învăţa.

Obezitate epidemică Televizorul şi jocurile video sunt legate de creşterea numărului de copii obezi. Copiii cărora li se permite să aibă un dispozitiv în dormitor au cu 30% mai multe şanse de a deveni obezi.

Privarea de somn 60% din părinţi nu îşi supraveghează copiii când aceşti folosesc diverse tehnologii şi 75% din copii au voie cu gadgeturi în dormitoare. 75% din copiii cu vârste între 9 şi 10 ani suferă de lipsa somnului, lucru care le influenţează negativ rezultatele de la şcoală.

Boli mintale Folosirea în exces a tehnologiei este unul din factorii care provoacă depresie, anxietate, deficit de atenţie, autism, tulburare bipolară, psihoze sau alte comportamente problematice printre copii.

Agresivitate Conţinutul media volent poate provoca agresivitate. Copiii mici sunt din ce în ce mai expuşi la violenţa fizică şi sexuală din media din zilele noastre. Rowan dă exemplu jocul Grand Theft Auto V care ilustrează crime, sex, viol, tortură şi mutilare.

Demenţă digitală Conţinutul media de mare viteză poate contribui la deficitul de atenţie, la scăderea puterii de concentrare şi a capacităţii de memorare. Copiii care nu pot fi atenţi, nu pot învăţa.

Dependenţe Pe măsură ce părinţii se ataşează din ce în ce mai mult de tehnologie, ei se desprind de copii. În absenţa ataşamentului parental, aceşti copii se pot ataşa de dispozitive, lucru care poate duce la dependenţă. Unu din 11 copii cu vârste între 8 şi 18 ani sunt dependenţi de tehnologie.

Emisii de radiaţii În mai 2011, Organizaţia Globală pentru Sănătate a clasificat telefoane mobile (precum şi alte dispozitive) în categoria de risk 2B (cu efect posibil cacerigen) din cauza emisiilor de radiaţii. Copiii sunt mai sensibili decât adulţii fiindcă sistemele lor imunitare şi creierele lor sunt încă în dezvoltare.

Nesustenabilitate Modul în care copiii sunt crescuţi şi educaţi cu tehnologia nu mai este sustenabil. „Copii sunt viitorul nostru dar nu există viitor pentru copiii care folosesc în exces tehnologia. O abordare de echipă este necesară urgent pentru a reduce folosirea tehnologiei de către copii“, conchide pediatrul.

Daca aceste motive nu sunt destule … inseamna ca nu stii sa-ti cresti propriul copil !

Sursa acestui material Adevarul !

Related posts:

Don't be shellfish...Pin on Pinterest1Share on Google+1Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0Share on Facebook15

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*